Kako otloniti Virtual Box grešku 'Kernel driver not found' na Fedora Linux 39

 

VirtualBox je sjajan program koji Vam omogućava virtualizaciju drugih Linux distribucija i operativnih sistema unutar vašeg računara. Kroz ovaj program, možete iz prve ruke testirati operativne sisteme kako biste se upoznali sa sistemom, njegovim okruženjem i softverom koji dolazi uz njeg. Iako je instalacija veoma jednostavna, ono što će se pojaviti nakon instalacije i prvog pokretanja virtualne mašine, jeste greška ‘Kernel driver not found’. U ovom članku pogledajte kako otkloniti ovu grešku.

Kako instalirati Virtual Box na Fedora Linux 39?


Instalacijski proces Virtual Box-a je veoma jednostavan obzirom da se isti nalazi unutar Fedorinih repozitorija. Sve što je potrebno jeste da se unese sljedeća komanda u terminal:

$sudo dnf install VirtualBox

Kada se komanda izvrši, terminal će kompletirati instalaciju VirtualBox-a, pa se isti može pokrenuti. Međutim, tijekom prvog pokretanja, VirtualBox će izbaciti grešku ‘Kernel driver not found’ .

Kako izgleda greška?


Slika1 : Prikaz VirtualBox greške nakon instalacije

Izvor slike: @bhllinux

Ova greška je prikazana na gornjoj slici 1 a u pitanju je kernel drajver kojeg je potrebno instalirati kako bi VirtualBox radio kako treba. Bez instaliranog kernel drajvera, niti jedna Linux distribucija se neće virtualizirati kako treba.

Kako otloniti ovu grešku?


Otklanjanje VirtualBox greške koju vidimo na slici 1, se nalazi u izvršavanju sljedeće dvije komande koje će instalirati kernel drajver kojeg traži VirtualBox. Komande su sljedeće:

$sudo dnf -y install @development-tools
$sudo dnf install kernel-headers kernel-devel dkms -y

Kada se ove komande izvrše, savjetujem da restartujete vaše računalo kako bi izmjene uzele efekta. 

Slika2 : Pokretanje VirtualBox-a nakon otklanjanja greške

Izvor slike: @bhllinux

Nakon pokretanja, VirtualBox bi trebao da radi uredno, nakon čega možete kreirati vašu prvu virtualnu mašinu. Ukoliko Vam se isti dopada, ostavite vaše komentare i do čitanja!!!

Share:

Nema komentara:

Objavi komentar

POPULARNI POSTOVI

Oznake

NAJNOVIJE